Jelképeink

Az újonnan alakult demokratikus önkormányzat 1991. októberében rendeletet alkotott Adony jelképeiről. Az önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok a címer, a zászló, a lobogó és a pecsét. A címert és a zászlót Pálfalvi János neves dunaújvárosi grafikusművészt tervezte és készítette el. 

AZ ÖNKORMÁNYZAT CÍMERE

A címer leírása

A háromosztató pajzs bal felső harmadában a római kori településre utaló stilizált erődítmény található, felette a “szvasztika” napszimbóluma látható, mely a változó időt jelképezi; a jobb felső harmadban a középkori templom jelenlegi homlokzata az elpusztult, majd újraépült és betelepült Adony, és a keresztény hit erősségének jelképe. A pajzsot felező hullámos kék vonal a Dunát szimbolizálja, melynek mindig meghatározó szerepe volt Adony életében. A címer alsó felében a termékenység általános jelképeiben jelennek meg a zöld mezőben a szőlőfürt és a búzakalász, melyek egyben a gazdálkodás jellegére is utalnak. 

AZ ÖNKORMÁNYZAT ZÁSZLAJA ÉS LOBOGÓJA

A zászló leírása

A zászló selyemből készült, két részre osztja függőleges irányban a Dunát jelképező hullámos kék vonal. A bal oldalán aranysárga mezőben jelenik meg fekete színnel az Adony nevét szimolizáló cizellált “A” betű; jobb mezője pedig zöld színével a település gazdálkodására, gazdagságára utal.

A lobogó leírása

A lobogó 1:2 méretarányú, álló téglalap alakú. Három részre oszlik. A bal oldali sárga mezőben annak felső részén stilizált fekete „A” betű található. Középen kék csík húzódik, míg jobb oldali mező zöld színű. A lobogó alsó szélén sárga rojtozat található


AZ ÖNKORMÁNYZAT PECSÉTJE

A pecsét leírása

A város pecsétje kerek pecsét, középen a város címerével. A pecsét köriratának szövege: ADONY VÁROS PECSÉTJE.

Comments are closed.