Oberweser

Az Adony és Oberweser közötti partnerkapcsolat kezdete 1992-re tehető, ebben az évben ismerkedett meg egymással – még nem hivatalos formában – a két község vezetése, egyesülete és lakói. 1992 elején járt Magyarországon, közelebbről Rácalmáson Werner Schrick úr, aki egy, Dransfeldből – Rácalmás partnervárosából – érkező csoportot hozott. Egy baráti, adonyi pinceszer alkalmával Schrick úr arról beszélt, hogy milyen jó lenne, ha az Ő lakóhelye: Oedelsheim is kapcsolatot találna Adonnyal. Iglódi István polgármester – akinek pincéjében zajlott a beszélgetés – örömmel üdvözölte az ötletet. Ez év augusztusában kulturális és “félhivatalaos” adonyi küldöttség utazott ki a rácalmásiakkal Dransfeldbe, ahonnét átlátogattak Oedelsheimbe is. Egyöntetű volt a vélemény, Oedelsheim egy “gyöngyszem”, gyönyörű természeti környezetben, nagyszerű, kedves emberekkel, és szívesen építenénk ki velük testvérvárosi kapcsolatot.

1992. őszén levél érkezett Albert Grimm úrtól, Oedelsheim elöljárójától, hogy szeretnének egy ismerkedő látogatást tenni Adonyban, előkészítendő a hivatalos kapcsolatfelvételt.  Októberben két személyautóval nyolc fő érkezett Oedelsheimből, Albert Grimm vezetésével. Egyesületek elnökei, közösségek vezetői. Rendkívül jó benyomásokat szereztek községünkben,  meghatotta őket az adonyiak közvetlensége, vendégszeretete, nyitottsága. Nagyra értékelték Adony kulturális értékeit, amatőr művészeti csoportjait, közösségeit, természeti értékeit.

Hivatalos önkormányzati küldöttségek keretében a községek vezetői is kiépítették kapcsolataikat, látogatást tett  Adonyban több ízben is Roland Henne főpolgármester úr, és Karl-Heinz Müller-Kleppe alpolgármester úr is. A kapcsolatépítés igazi lényege is elindult lassan: az emberek, családok, közösségek közötti közvetlen baráti kapcsolatok kialakulása, elmélyülése és kiszélesedése. Több kölcsönös látogatás után aztán 1995-ben sor került a hivatalos testvérvárosi szerződés aláírására is Oedelsheimben, a nagyszabású faluünnep keretében, melyet Oedelsheim részéről Roland Henne-, Adony részéről pedig Iglódi István írt alá.

Comments are closed.