Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai

A Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai hivatását a szociális, karitatív munkában fejti ki. A rend jelmondata: „Igen, jelen vagyok!” A bencés lelkiségű közösséget 1971. november 23-án Dr. Joseph Kundukulam trichuri püspök alapította India Kerala tartományában a rászorulók szolgálatára. A rend lelki vezetője Joseph Vilangaden püspöki titkár, aki az – 1998-ban elhunyt – alapító főpásztor szándékát valósítja meg a rend által. A rend tagjai egyházi intézményekben dolgoznak, mint hivatásos és képzett munkatársak: leányanyákkal, árvákkal, szellemi és testi fogyatékosokkal, leprásokkal, fekvőbetegekkel, elme-betegekkel, öregekkel, AIDS betegekkel és nyomornegyedben élőkkel foglalkoznak.

Jelenleg 39 közösségben (32 India-szerte, 5 Kenyában és 2 Magyarországon) 239 nővér él, és 24-en készülnek a szerzetesi hivatásra. Magyarországon 1994. június 5-én négy nővér telepedett le Dr. Kis György nyugdíjas esperes-plébános meghívására, Bakonyszentlászlón. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat házában öregeket gondoznak, és a falu családjait, betegeit, egyedül élőit látogatják.

1997-ben további négy nővér érkezett Adonyba Dr. Takács Nándor székesfehérvári püspök meghívására. Az itt szolgáló nővérek tevékenysége: házi beteglátogatás és gondozás, lelkigondozás; az iskolai hitoktatásban, a napközi foglalkoztatásban, az óvodai gondozásban való részvétel, a plébánia életének és munkájának segítése. A szolgálat Lendvay Zoltán plébános, és a háziorvosok: Dr. Kőbányai János és Dr. Glaszhütter Csaba támogatásával és részben irányításával történik.

Rendi ruhájuk az indiai viselet, a szári, Magyarországon a téli időszakban szürke anyagból, ünnepi időszakban  fehér anyagból készült ruhákat viselik.

Egyházjogi státusza: egyházmegyei jogú apostoli élet társasága.
A közösség jogi személy.

A közösség nemzetközi központja:
St. Christinas Home
Rev. Sr. Elsy Chazhoor
Cím: Nirmala Generalate Ayyapankavu PO Trichur-680751 Mulayam. Kerala. India

A közösség magyar központja:
Sr. Annie Manjaly
2457 Adony, Kossuth u. 15.
Tel./Fax: (25)230-450
E-mail: szmginvitel.hu

 

A szentmisék a Szeplőtelen Szűz Mária Szolgálóleányai Gondozóház Kápolnába :

Hétfő – Kedd – Péntek: 1800

Szerda – Csütörtök: 730

 

 

 

Comments are closed.